Ce primim când dăruim?

Ajunul zilei de Moș Niculaș (Sfântul Nicolae) aduce bucurie copiilor și tuturor celor care încă mai cred în puterea darului. Fie că sunt generoase sau simbolice, vorbe de bine sau pur și simplu un sărut de dragoste, darurile sunt o realitate aparte a existenței noaste. În definiția tehnică (DEX) darul reprezintă un obiect dat pe degeaba, gratis, fără interes. Dăruim, așadar, din ceea ce avem în plus, sau din ceea ce nu mai avem nevoie. Dăruim fără răsplată, fără a fi în câștig. Dăruim dezinteresați, fără un gând sau vreo intenție de mulțumire din partea celui care primește darul nostru.

În realitate însă nimic din ceea ce scrie la Dicționar nu este adevărat! 

Dăruim din două motive principale: 1- din tradiție; 2- ca investiție.

  1. Fie că este vorba de zilele de praznic serbate de regulă și prin daruri (Crăciun, Revelion, Paște, etc) fie că este vorba de momente speciale ocazionale, (aniversări, comemorări, festive) obiceiul de a nu merge cu mâna goală devine un dat ontologic. Conveția socială nu mai trece prin filtrul analitic al minții, este pur și simplu împlinită fără vreo urmă de sentiment concret. Cel mai probabil, va apărea sentimentul de ușurare al portofelului.
  2. Parfumul visat, floarea preferată, jucăria dorită plasate celor apropiați, și nu numai, în afara momentelor tradiționale se vor a fi dovezi de dragoste, sau de apreciere sinceră. De cele mai multe ori și sunt așa, sau cel puțin încep prin a fi așa, însă capătă repede eticheta de investiții. Cum? Prin mulțumirea primită de cel care dăruiește, prin satisfacția ce se naște în mintea dăruitorului. În ordinea lumească, cotidiană a lucrurilor, darul cere mulțumire, apreciere și cere un dar înapoi. Astfel fucționează societatea de consum. Darul cere dar!

Darul este atunci o virtute? Este, dar nu prin sine, ci prin ceea ce realizează darul. O punte între suflete. Cel ce dăruiește face mai mult decât un gest de tradiție, sau o investiție. Cel ce dăruiește se apropie de cel ce primește. Devin părți ditr-un proces în care iubirea poate să se nască, sau să crească. Dumnezeu dăruiește de la începutul lumii. Omul primește și dăruiește. Singurul care primește și nu dă nimic înapoi este diavolul. Iar darul suprem este viața noastră. Dumnezeu ne-a dat-o pe a Lui… ca să o dăm și altora.

anniversary birthday blue bow
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: