Sărbătoarea Nașterii Domnului este doar la o zi distanță, și alergătura mai intensa ca oricând. Toți ne dorim să prindem ziua de Crăciun ca și-n filme, în halat călduros, cu familia alături, în jurul bradului, despachetând voioși cadouri. Din păcate majoritatea suntem cuprinși de o oboseală apăsătoare, cu un zâmbet de curtoazie, obligați de etichetă să ne bucurăm de cadourile primite sau pe care ni le-am pregătit singuri.
Ca toate evenimentele marcante din viața noastră, și Crăciunul trebuie să respecte o anumită conduită, anumite reguli de bună purtare, care-și găsesc originea în esența praznicului :
1. Ce este Crăciunul? Este Ziua în care S-a născut Iisus Hristos, Dumnezeu, Mântuitorul. Este, într-un limbaj mai profan, aniversarea lui Iisus. Dacă suntem creștinii asta ar trebui să se sărbătorească în această zi, nu ziua în care vine Moșu’, nici solstițiul de iarnă, nici Sol Invictus, nici reduceri la Mall, nici o brad frumos ci pe Pruncul Iisus. Și asa cum se întâmplă la orice aniversare, sărbătoritului i se cuvine toată atenția și aprecierea. Nimeni nu merge la o aniversare pentru a fi în centrul atenției, sau cel puțin nimeni în toate simțirile.
2. Cum ne pregătim pentru aniversarea lui Iisus? Păi foarte simplu, așa cum ne spune Hristos să o facem, cu sufletul curat. Nu hainele scumpe, mâncărurile și băuturile sofisticate, sau cadourile megaultracool sunt parte din pregătirea noastră pentru aniversarea Domnului. Acestea sunt pentru noi. Pentru plăcerea noastră. Pentru aniversat nu prea contează. Dacă le facem doar pe acestea nu cred ca vom mai găsi loc și pentru altfel de pregătire.
3. Darul de aniversare. Ca și la orice zi de naștere, și de Crăciun trebuie să mergem la Hristos cu un dar. Însă ce poți să-i dăruiești lui Dumnezeu? Nu că Pruncul Iisus nu ar fi avut nevoie de un pat mai călduros, dar nu l-a vrut peste voia oamenilor. Acum când trebuie să ne gândim la un cadou special pentru Dumnezeu suntem în dilemă. Hristos ne dă soluția : dacă unuia dintre acești mai mici ai mei i-ați făcut Mie mi-ați făcut. Milostenia este darul potrivit pentru Iisus.
4. Cum mergem la „petrecerea” Pruncului Iisus? Asemenea Îngerilor, păstorilor și magilor. Cu inima bună, veselă și plină de pace. Acesta este mesajul sărbătorii, Pacea. Dacă nici acum de Crăciun nu suntem dispuși să lăsăm ura și dezbinarea dintre noi, măcar până după Bobotează, nu merităm să fim colindători, sau chiar creștini.
Așadar, dorim să fim parte din cei care înțeleg că Sărbătoarea Crăciunului este despre Iisus Hristos, a Lui Iisus și pentru Hristos? Atunci trebuie să ne comportăm ca atare. Bradul, cumpărăturile, cadourile și Moșul au farmecul lor, animă spiritul sărbătorilor dar nu pot să înlocuiască pe Hristos. Dacă se întâmplă asta atunci să renunțăm și la Crăciun.
Lasă un răspuns