7 reguli de bun-simț pentru „postaci”

Rețele de socializare sunt o realitate pe care nu mai putem să o ignorăm, indiferent de pregătirea academică sau de vârstă. Dictonul „postezi deci exiști” tinde să înlocuiască clasicul „gândesc deci exist”. Problema este că pentru a posta nu este nevoie neapărat de gândire. Este suficient să ai un cont de socializare,un deget funcțional și o componentă tehnică aferentă. De aceea, fără a încerca să fie definitorii sau serioase, propun câteva reguli minimale pentru a posta totuși cu o minimă participare a rațiunii.

1. Postează sau distribuie lucruri și evenimente pe care le înțelegi, sau pe care măcar le citești înainte. Distribuirea în funcție de numărul de „laicuri” sau pentru că îl cunoaștem pe autor nu ne folosește la nimic.

2. Comentează sau postează atunci când ai ceva important de spus. Spațiul virtual este oarecum infinit, însă nu este nevoie să-l umplem noi cu toate nimicurile.

3. Transmite urările de „la mulți ani” pe rețelele sociale doar după ce ai încercat să le transmiți într-un mod personal, sau măcar telefonic. Un comentariu pe wall nu are prea mare impact asupra aniversatului.

4. Nu posta sau promova evenimente tragice, gen accidente auto, boli incurabile sau fapte antisociale doar de dragul promovării. Nu ajută cu nimic victimele ci doar le accentuează problema.

5. Nu promova niciodată meme-uri sau imagini care condiționează 7 ani (sau orice perioadă de timp) de noroc sau ghinion, sau imagini cu persoane vulnerabile însoțite de replica „nu ai inimă dacă ignori asta” ori altceva de acest gen. Nu demonstrezi cu nimic că îți pasă în vreun fel, ci doar că ești un superstițios îngâmfat care se vrea mai om decât alții.

6. Nu posta în numele lui Iisus, al Maicii Domnului, al sfinților sau al oricărui om celebru. Nu ești profet să știi ce ar zice Dumnezeu despre tragedia din Cucuienii de Vale. Dacă vrei într-adevăr să Îi spui Lui Dumnezeu ceva roagă-te. Acolo are cont Iisus.

7. Nu posta poze cu copiii altor persoane, chiar dacă apari și tu în ele fără acordul părinților. Promovarea propriei persoane pe seama bebelușilor drăguți este o formă de pedofilie social-media.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: