„Zis-a Lui cineva din mulțime: Învățătorule, zi fratelui meu să împartă cu mine moștenirea.” Luca 12, 13
Acesta este contextul în care Mântuitorul rostește pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, sau pilda bogatului nebun. (Luca 12, 16-21) Învățătura generală a acestei pilde este una simplă de înțeles. Bogația trupului nu ajută neapărat la îmbogățirea sufletului. Planurile omului nu sunt întotdeauna asemenea cu planurile Divinului. Cu toate acestea suntem puși în viața aceasta să ne luptăm cu evenimete și situații care necesită atenția noastră imediată. Suntem cu alte cuvinte puși să alegem între ceea ce este URGENT și ceea ce este IMPORTANT.
În pilda bogatului căruia i-a rodit țarina tocmai această dilemă este cea care îi dă bătăi de cap omului. Vedem că urgența era legată de bogățiile materiale, mai exact de gestionarea averii pe care gospodarul a primit-o nesperat. Se aseamănă foarte mult cu problemele pe care le întâmpinăm și noi zi de zi. Este plină viața noastră de urgențe: mersul la servici, alergatul după diplome, adunatul de prieteni, creșterea statutului social, asigurarea viitorului copiilor noștrii etc. Mântuitorul niciodată nu s-a pus împotriva urgențelor cotidiene ale omului, însă avertizează asupra faptului că acestea nu sunt întotdeauna și importante în ecuația mântuirii noastre.
Important pentru bogatul din pildă era mântuirea sulfetului. Lucrarea pentru mântuire nu apare în planurile imediate ale lui. Nu spunem că nu se gândea și la suflet. El chiar credea că cele ce a strâns material îi vor folosi spiritual: „Și voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunãtãți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mãnâncã, bea, veselește-te.” (Luc 12:19)
Ce este deci Important și ce este Urgent în viața noastră? Mântuirea este deopotrivă și importantă și urgentă… bunăstarea materială poate fi doar urgentă!

Lasă un răspuns