Pelerin prin Țara Sfântă. Ziua 2- Galileea neamurilor

Cea mai mare parte din activitatea Mântuitorului s-a desfășurat în Galileea, ținutul din nordul Israelului, a cărui viață economică și socială era legată de Lacul Ghenizaret, sau altfel numită Marea Tiberiadei. A doua zi din pelerinaj am urmat traseul Nazaret-Tabor-Capernaum-Betsaida-Gadara și apoi spre sud spre Betleem. Câteva impresii despre acest ținut deosebit.

Taborul, un munte în toată regula raportat la modul anevoios de a accede în vârful lui. După înălțime, noi românii am spune că este un deal mai mare. Oricum ideea e de loc înalt, loc ferit de drumurile obișnuite ale evreilor. Într-un astfel de loc Mântuitorul alege să-Și arate slava în fața a 3 dintre ucenici. Arătând încă odată că smerenia este înaltă și chiar dacă se face deasupra tuturor ea rămâne discretă.

Capernaum- orașul lui Petru. Devenind prin adopție orașul Mântuitorului, Capernaumul vede cele mai multe minuni din partea Lui Hristos. De la vindecarea soacrei lui Petru și până la învierea fiicei lui Iair, acest orășel cu o sinagogă impresionantă, rămâne până astăzi cel mai bine păstrat vestigiu biblic din Galileea. Ca ortodox m-a deranjat în multe situații insistența catolicilor asupra primatului lui Petru în fața celorlalți apostoli. Văzând însă casa în care locuia Petru, și înțelegând poziția lui în societatea din Capernaum, am înțeles că el era într-adevăr un reprezentant al celorlalți, nu doar prin vârstă ci și prin statutul social.

Marea Galileii – dacă ar fi să trăiesc în Israel aș alege cu siguranță Galileea. În primul rând este mai verde decât partea sudică, și în al doilea rând este mult mai tolerantă. Chiar dacă localitățile sunt în mare parte unietnice, oamenii trăiesc fără prea multe ziduri între ei. De cum părăsești nordul, apar zidurile de frontieră în interiorul țării, despărțind pe palestinieni de restul populației. Marea Galileii este așadar un loc în care diferențele, chiar dacă sunt, nu deranjează.

Ținutul Gadarenilor – în prezent înălțimile Gollan, așezat în vestul mării Galileii, vis-a-vis de Capernaum și Tiberias. A rămas până azi un loc de evitat. Atunci din cauza demonizaților și a neospitlității locuitorilor, azi din cauza conflictelor armate pe frontieră dintre evrei și sirieni. Oricum, văzând belșugul din vestul mării, și dealurile pietroase din est, înțelegi de ce locuitorii de atunci creșteau porci. Nu aveau cum altfel să trăiască.

Mâine Iordanul și pustiul ispitirii… Vă urma…

Sinagoga din Capernaum, condusă de Iair, și construită din contribuția sutașului a cărui slugă a vindecat-o Mântuitorul.
De pe Marea Galileii spre ținutul Gadarenilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: