Pelerin prin Țara Sfântă. Ziua 6 – Ierusalime, Ierusalime…

Ziua a 6-a de pelerinaj a început din noapte. Nu că așa ar fi fost programul, însă grupul excepțional de pelerini și-a manifesta dragostea de a participa la Sfânta Liturghie de la Biserica Sfântului Mormânt. Slujba a început la ora 00:30 și a fost oficiată pe Golgota, locul răstignirii. O jertfă fără de sânge pe locul ultimei jertfe de sânge. Dincolo de ispitele locului unde se adună 3000 de creștini, majoritatea dornici să se împărtășească, momentul a fost unul special. Cum nimic nu este întâmplător, nici prezența noastră acolo aseară nu a fost, deși nu era o activitate din program. Am reușit să ne închinăm la Sfântul Mormânt cu timpul și evlavia cuvenită.

Calea Crucii – obiectiv foarte cunoscut, care începe cu locul judecății Mântuitorului, în Pretoriu și se încheie la Sfânt Mormânt. Din cele 14 popasuri de pe acest drum, asupra unuia mă voi opri în mod special, Temnița Mântuitorului. Este singurul obiectiv cu adevărat autentic și tulburător de emoționant de pe această cale. Nu pentru că aparține ortodocșilor, celelalte fiind în custodia catolicilor, ci pentru că te face să înțelegi cât de reale și crunte au fost chinurile Domnului. Cum să nu-L iubești și să nu-I mulțumești că a murit pentru tine?!

Biserica Sfântului Mormânt- este un complex de paraclise care adăpostește toată zona Golgotei și a Mormântului Sfânt, loc care pe vremea Mântuitorului nu era parte din cetatea Ierusalimului. Înălțimea Golgotei, în raport cu nivelul original  al cetății, este mare. Răstignirea Mântuitorul pe acea culme a fost văzută nu doar de cei de aproape, ci și de către cei din cetate. După ce a fost răstignit, Iisus a fost dat jos de pe Cruce și înmormântat în mare grabă, într-un mormânt nou, aparținând lui Iosif din Arimateea, aflat în apropierea Golgotei. Acel mormânt este azi cea mai vizitată biserică din lume cu un flux de 20.000 de pelerini zilnic.

Atmosfera acestei Biserici este foarte apăsătoare. Nu doar prin emoția credinței ci și prin forfota continuă a celor care aleargă încă să vadă mormânt gol. Cei ce vin să găsească liniște, o pot găsi doar în ei înșiși. Cei ce vin să își stâmpere curiozitatea vor găsi mormântul tot gol, căci Hristos a Înviat și viu este încă.

Stânca Golgotei
Temnița în care Mântuitorul a fost ținut înainte de judecata lui Pilat
Intrarea în Sfântul Mormânt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: