A doua zi de școală… Prima dedicată educației propriu-zise. Dacă în 14 septembrie canalele media au vuit de știri despre cum s-a așezat masca pe fața elevului român, sau despre cât de tehnologizată este sala de clasă, cred că din 15 septembrie am putea să vorbim și despre adevăratele probleme din această nouă „eră” a învățământului românesc… Materia predată și pregătirea personalului didactic.
În primul rând trebuie să înțelegem contextul în care profesorii și elevii au fost chemați din nou la clase. Fără nici un plan concret din partea specialiștilor în educație din minister de recuperare a celor 4 luni de absență din primăvară. Fără manuale pentru toți elevii. Fără suport didactic pentru clasa pregătitoare la mai bine de 8 ani de la înființarea ei, fără consultarea pieței muncii pentru a identifica adevăratele nevoi ale societății… Fără, fără, fără…
Din nou profesorii și părinții se văd nevoiți să găsească tot felul de soluții auxiliare pentru ca elevii să se poată bucura de o șansă reală la dezvoltare. Din nou directorii de școli sunt nevoiți să găsească „înțelegere” la politic pentru a dota școlile cu minimul de confort și igienă. Din nou personalul auxiliar din învățământ este nevoit să facă altceva decât scrie în fișa postului.
Ca părinte de școlar și de preșcolar mă întreb… DE CE MAI SUSȚINEM ÎNVĂȚĂMÂNTUL DE STAT DACĂ STATUL NU AJUTĂ?
Sunt locuri în care școala merge bine, în care elevii sunt în siguranță și au parte de educație… Dar acolo totul se datorează comunității locale și nici într-un caz Statului sau ministerului educației.
Este atât de ipocrită situația în care se vorbește despre învățământ on-line când nu se găsesc soluții pentru desființarea, spre exemplu, a claselor cu predare în regim simultan. Imaginați-vă o învățătoare care trebuie să predea 5 materii în 5 ore la 3 clase simultan, în regim on-line…
Cu ce au greșit acești copii de nu au dreptul la un cadru didactic dedicat nivelului lor de învățământ. Oare nu toți elevii din România sunt egali? Sau și aici e ca în politică… Unii sunt mai egali decât alții?
Fără a continua mai spun doar atât… Domnilor conducători ai educației românești, nu uitați că acești copii de azi, pe care vă experimentați neștiința, vă vor plăti pensiile cândva… Sau nu…

Lasă un răspuns